Xanthelasma

TCA peeling
Coagulatie

Xanthelasma

TCA peeling
Coagulatie

Xanthelasma

TCA peeling
Coagulatie

Wat is Xanthelasma?

Xanthelasma zijn goedaardige plaatselijke platte vetophopingen op en rondom de oogleden. Deze afwijking wordt vaak gezien bij oudere mensen of bij mensen met een middelbare leeftijd. Soms kunnen deze vetophopingen een uiting zijn van een hoog cholesterolgehalte.

Xanthelasma kan verwijderd worden door middel van coagulatie of trichloorazijnzuur (TCA). Coagulatie wordt vaker toegepast bij vetophopingen die aan de huidoppervlakte uitsteken. Hierbij wordt met een warme elektrode de vetophoping weggebrand. Er ontstaat direct een korstje op de plek van de vetophopingen. Deze valt binnen enkele dagen weg.

TCA wordt toegepast bij de vetopingen die voornamelijk onderhuids liggen. Trichloorazijnzuur is een zuur die een beschadigende werking heeft op de vetophopingen. Allereerst wordt de huid rond de aangedane plekken met vaseline ingesmeerd. Daarna worden de vetophopingen aangestipt met trichloorazijnzuur d.m.v. een wattenstaafje. Direct na aanstippen wordt de huid wit van kleur. Dit kan en branderig gevoel veroorzaken. Door het zuur gaan de cellen waaruit de plekken bestaan dood. Er ontstaan korstjes, die na verloop van tijd vanzelf verdwijnen.

Hoe ziet de behandeling eruit?

  • Er worden foto’s gemaakt van uw huidklacht voor in het patiëntendossier
  • De huid wordt gedesinfecteerd met alcohol
  • De omliggende huid wordt ingesmeerd met vaseline
  • De vetophopingen worden aangestipt met de coagulatiepen en/of trichloorazijnzuur. Er ontstaat direct een korstje
  • De behandelde huid wordt verzorgd met een nabehandelingscrème en een zonnebrandcrème

Nazorg na een Xanthelasma behandeling:

  • Krab niet aan korstjes, dit kan littekens veroorzaken. Het korstje valt na 7-10 dagen vanzelf af.
  • Vermijd zon/ zonnebank gedurende minimaal 4 weken
  • De huid droog houden totdat de korstjes weg zijn
  • Direct zonlicht vermijden gedurende 4 weken voor de behandeling en 4 weken na de behandeling. Bij eventuele blootstelling aan UV- straling altijd een zonbescherming UVA/UVB van minimaal factor 30 of hoger te gebruiken. In de zomermaanden wordt minimaal factor 50 aanbevolen. Dit moet elk 2 uur worden herhaald bij blootstelling aan U- straling. Als dit advies niet wordt gevolgd, dan vergroot dit de kans op pigmentverschuiving, verbranding en/of littekenvorming.

 

Geschikt voor huidtype:

Openingstijden

Maandag 11:00 - 18:00 uur
Dinsdag 09:00 - 18:00 uur
Woensdag 09:00 - 18:00 uur
Donderdag 09:00 - 18:00 uur
Vrijdag 10:00 - 19:00 uur
Zaterdag 10:00 - 14:00 uur
Scroll naar boven